GLIMT...........fra hav og fjell og litt til

29. juli 2013

Tysnessåto, 752 moh

Med en toppturjente "in spe" i familien er det om å gjøre å nøre opp under interessen (godt inspiret av Dina ), så da blinket vi oss ut Tysnessåto som et passende turmål. Tysnes sitt høyeste punkt og herfra ser man viden omkring. Her har man oversikt over hele Sunnhordland og store deler av Hardanger og Folgefonna.

Vi starta i Solheimsdalen i sør, et lite kjørestykke innover fra Uggdal (rett sør for Våge). Ca. 450-500 m jevn stigning. God turveg i begynnelsen, men så blei stien plutselig borte. Ingen krise foruten at det blei litt tyngre å gå. Utrolig kjekt da med lånt trekkhund, og myten om at hundeeiere er så himla spreke har fått seg en knekk. Jeg har aldri gått så fort i motbakke før! Det har heller ikke toppturjenta på 7 gjort, og imponerte stort hele vegen og var sjølsagt førstemann opp- uten hund.

Fjella her i Sunnhordland er på mangen måter undervurdert. Smålåtne sammenliknet med naboen lengre inne (Hardanger), ikke spesielt høye eller vanskelige å gå, men du for en utsikt! 

Pause, sjokolade og fotoshoot på toppen før bratt nedstigning (ca 550 høydemetre) mot Myrdal på nordsiden. Her ligger Myrdal Gard med eget ysteri  hvor de lager de ost av ypperste klasse, og med eget gardsutsalg. Startet og drevet av et nederlandsk ektepar rundt 2001, i disse dager overtar et nytt par fra Nederland driften. Osten er meget god den, men når man er sliten i beina er nok sjokolade mer ettertraktet. Litt regn gjorde nedturen utfordrende for både store og små- bratt nedstigning og våte steiner er ingen god kombinasjon. Litt stive og støle har vi vært i beina både store og små i dagene etterpå, men jeg tror nok at det blir tur til neste år også!


2 kommentarer:

  1. Bare det er en topp med utsikt spiller høyden nesten ingen rolle! Herlige turbilder:)))

    Kos dere videre:))

    SvarSlett