GLIMT...........fra hav og fjell og litt til

Kajakkene mine

NDK Pilgrim Expedition

Så har man gått hen og byttet ut Playen og gått tilbake til NDK. Skrog med knekkspant er veldig manøvreringsdyktige, men hver minste krusning forplanter seg via skroget og videre opp til min lett sjøsjuke hjerne. Dessuten har jeg savnet den tighte sitsen til NDK Romany. Og de vakre linjene. Heldigvis finnes det Pilgrim.

Expedition er raskere enn std Pilgrim, men har ellers de samme målene. Cockpit er liten - en slags blanding ut av ocean cockpit og keyhole cockpit. Jeg har savnet gode lårstøtter for bedre kontroll ved feks. rulling på NDK sine kajakker, slike som på Valley har fordi taket har det med å glippe om man ikke er sterk nok i beinaliker å sitte i froskebeinsstilling.  Men denne cockpiten løser faktisk dette problemet. Ulempen er når man skal inn og ut av kajakken. Jeg er nok i øvre grenseland på størrelse for hvem den er beregnet for, med ved å flytte setet ett hakk lengre bak klarer jeg akkurat å lirka beina inn i cockpit om jeg setter meg med rumpa ned i settet først

Farten er på nivå med Playen. Den skubber heller ikke vannet foran seg slik Romany gjør, men glir fint. Ruller greit selv om jeg er rusten, og egen- og kammeratredning går overraskende greit. Og når det er bølger kommer godfølelsen fra tiden med Romany tilbake. Me like! Den plasker mer i motsjø enn Romany, men uansett mindre enn Playen og Nuka. 

Lastekapasiteten kunne nok vært bedre navnet tatt i betraktning. Her må det finpusses mer. Jeg har kun testet den på surf i relativt bratte, men små bølger, og det gikk finfint. I stor rotesjø stamper den vesentlig mer enn Romany, men den føles like trygg og er omtrent like lett å snu selv om den er lengre. Sansynligvis fordi den er lettere for meg å få på kant ettersom den er smalere.

Om dette blir min siste kajakk vil bare tiden vise. Går vekta opp ryker nok kajakken ut. Så får vi se da, hva markedet har å tilby medium/små padlere som vil ha både i pose og sekk hva angår fart og manøvrerbarhet!


Zegul Play LV

Kom inn som arvtager etter min elskede (og hatede) Romany Classic. Glir vesentlig kjappere i vannet enn overnevnte tregost, men MÅ kantes om du vil svinge. Men helt greit når den er så lett å få på kant. Relativt lettrullet sammenliknet med Romany, men om den er like kjapp å snu mellom bølgesettene på surf gjenstår å se. Kvaliteten er så som så - der er NDK overlegen. Det kommet vann inn gjennom lukene (eller hvor det nå er), og du bør helst ikke ha behov for å bytte senkekjøl eller wire på tur. At ikke flere kajakkprodusenter skjeler til hvordan NDK løser det praktiske, er utenfor min fatteevne. Ellers er dette en lett manøvrerbar kajakk som er finfin på dags- og helgeturer.
Tahe Marine Greenlander LC Karbon


Denne er først og fremst tenkt til rulletrening. Har man først fått smaken på grønlandsrulling er dette båten. Et pent brukt eksemplar, funnet på finn.no til en OK pris. Dette er også en finfin båt for barn og ungdom. En drøm å rulle med, vesentlig raskere enn Romanyen og svinger bra til tross for lengden (520). Har man balansen på plass er den god også i bølger. Ikke noen langturbåt, men god plass til sjokolade og niste for en ettermiddagstur.

Elsk og hat: Romany Classic


Dette er den kajakken jeg foreløpig har hatt lengst. Duger på en helgetur med litt minimalistisk pakking, finfin til surfing og fantastisk i stor sjø. Trygg og god på alle måter, særlig for en nybegynner, men ingen racer. Skubber sjøen fremfor å gli gjennom, men når det drar seg til utpå det bårute havet danser den fra det meste. Snur og vender sjøl med verdens dårligste teknikk, men krever en litt bestemt hånd når jeg skal ha den på kant. Jeg elsker og hater denne fyren på en gang. Hater når jeg ikke får til rulla og når jeg ligger sist i turfølget og må jobbe for fremdriften, elsker når den danser avgårde i bølgene. Vedlikeholdsmessig er den enkel og grei å ha med å gjøre, og den tåler tøff behandling. Har nydelige linjer og er nesten litt sexy å se til. Blei byttet ut og erstattet av en raskere kajakk i 2018 - Zegul Play LV, men savner den inn i mellom.

Kajaksport Viking


Min aller første kjærlighet og grunnen til at jeg padler. Pent brukt demokajakk for en rel. rimelig penge. Går silkemykt i bølger, men er ikke helt tydelig på når den har tenkt å gå rundt. Ror og senkekjøl, men pga. "nervøsiteten" klarte jeg ikke å få helt dreis på kantinga så da blei det ror når det var vind. Beregnet på overnattingsturer og har god lastekapasitet, men til min dagsturbruk blei det litt mye volum og dermed også mye vindfang. Solgte den med blandede følelser og blir varm om hjertet når jeg tenker på den, selv om vi gikk hver vår veg
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar