GLIMT...........fra hav og fjell og litt til

23. juni 2013

Slinningsbålet

Dette er en av fovorittene mine her i byen faktisk. Lett synlig fra stuevinduet. Et vakkert byggverk som begynner å reise seg tidlig i juni- av og til enda tidligere om det er bålrekord på gang. Det hittil høyeste var på 40,45 m. Verdens høyeste bål bygd med håndmakt uten hjelp av kraner som de gjør i Bergen.

I år bestemte jeg meg for å ta det nøyere i øyensyn. Dristet meg til å snakke med bålgjengen og fikk skyss med selveste bålsjefen- Alexander Slinning- på flåten ut til bålet. Tøffe karer med snusleppe, grove arbeidsnever og skitne klær svarer villig vekk på mine teite spørsmål, smiler og er gentlemenn. Forklarer med stolthet i stemmen om enere-, toere- og treerpaller. Hvordan de stables og at de i grunn er litt overrasket selv over hvor stabilt bålet står.

En av de yngste har i oppgave å dra flåten frem og tilbake- han blir 15 på lørdag når bålet tennes. i likhet med bålsjefen har han vært med i bålgjengen siden han var 10 år. Slik overleveres kunnskapen om bålbyggingen fra generasjon til generasjon.

Jeg håper de fortsetter å bygge bål også i generasjonene som kommer. Og at den yngre garde slutter seg til i rekkene. Slik at Slinningsbålet kan fortsete med å være den levende kulturskatten den faktisk er.

Jeg klarer aldri å se meg mett bå dette forunderlige byggverket, så i dag klarte jeg ikke begrense meg...... 
3 kommentarer:

 1. Kanskje det flotteste bålet jeg har sett, Veldig flott historie også med denne rekruttetringen av 10 åringer. Flott tradisjon.

  SvarSlett
 2. Ja d er vakkert-rett og slett. Tradisjonen strekker seg vissnok langt tilbake-på slutten av 1800-tallet da de tok etter bålbyggerene i Bergen. Og jeg tipper det skyldtes god, men ulovlig tilgang til sildetønner og diverse- som man jo hadde mye av i fiskebyene. Og dermed så blir bålet også en historisk forbindelse bakover til den gang det luktet fisk over hele byen. Og forteller mer om byens historie enn de vakre jugendhusene egentlig gjør.....

  SvarSlett
 3. i am an architecture student at the academy of fine arts in vienna, and i'm working with scandinavian bonfires right now... i have to draw rituals and the social aspects and so on... you as you have been there, could you please tell me something about the gathering of the people and how long it took them to build this structure, how many people have been there and was there a party or feast or something like that and how would you describe the process flow of the building and party (music, alcoholics, dancing...)
  it would be really nice if you would be so kind to answer my questions and help me a lot with my studio project :)
  best,
  clemens

  SvarSlett