GLIMT...........fra hav og fjell og litt til

18. april 2017

Bukta (Øksfjordbotn, Finnmark)

Broderen trenger assistanse når det gjelder hus, og befaring i Finnmark er såpass sjelden kost at et jobbrelatert blogginnlegg er på sin plass. Dessuten er det så som så med turlivet for tiden.

Finnmark er den landsdelen som blei hardest rammet under krigen. Mot slutten av krigen når Tyskerene begynte å trekke seg ut, etterlot de seg et Finnmark i ruiner- mesteparten av bygningsmassen og infrastrukturen blei brent og ødelagt, og etterlot seg  60-70.000 hjemløse finnmarkinger (Om brent jords taktikk i Finnmark kan du lese mer om her ). Kort fortalt fikk norske myndigheter det travelt med å gjenreise landsdelen etter krigen, og for å gjøre det mest mulig effektivt blei det etter en (arkitekt?)konkurranse utviklet en hustype tilpasset landsdelen, som egnet seg for ferdighusproduksjon. Resultatet: enkle funksjonelle hus på rundt 60 m2. Det tidligere mangfoldet i arkitekturen forsvant, og blei erstattet av en rekke nokså like hus over hele landsdelen. Mer om gjenreisningshus i Finnmark finner du her.

Huset i Bukta er et slikt gjenreisningshus. Satt opp -52. Sansynligvis fort og gale. Her har det ikke vært tilgang til utsøkt materiale eller tid til finesse. Alt er enkelt og grovt. Men det funker og har sin sjarm. Disse husene har gjerne blitt forsømt ettersom tiden har gått, men nå virker det som om interessen for dem og historien bak begynner å ta seg opp igjen. Og det er bra- for dette er en viktig del av norsk krigshistorie.

Så nå har jeg altså målt opp, dokumentert, tatt bilde av, drodlet, tenkt, diskutert i det vide og det brede med broderen, sånn at vi har fått lagt en slags plan. Og slikt krever enormt med energi. Helga blei rimlig intens, og turplanene utgikk relativt fort. Da er det jaggu meg bra at borderen har båt så man kan få sett seg litt om likevel. Det er ganske flott i området rundt Øksfjord og, ikke sant?



Typisk gjenreisningshus tv. Utsikt fra terassen mot Øksfjordbreen

Hurtigruta observert rett utforbi Øksfjord tv. Tverrfjord th.

Tilbakeblikk mot Øksfjord tv, og i retning Lopphavet th.

Broderen tv. Hurtigruta (trollfjord) th

Tverrfjord. Bare idyllen.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar